Årets modtagere af Finn Juhl Prisen er fundet

WH Fonden kan i dag med stolthed afsløre de to designere, der i år modtager en af Danmarks vigtigste møbelpriser: Finn Juhl Prisen. Der er tale om to møbelskabere, der på hver sin måde kigger ind i fremtiden for dansk møbeldesign. Nicolai de Gier, der sætter et afgørende præg på branchen i sit arbejde med de studerende på Det Kongelige Akademi, og Anker Bak, der er i fuld gang med at revolutionere møbler som hjælpemidler, når alder og funktionelle hindringer trænger sig på.

Siden 2003 har WH Fonden uddelt Finn Juhl Prisen til vigtige og visionære skikkelser inden for dansk møbelkunst. Prisen er en af de mest prestigefyldte møbelpriser herhjemme og udenfor landets grænser, hvor Finn Juhls arbejde også nyder stor anerkendelse. Prismodtagerne tildeles hver 100.000 kroner ved en festlig begivenhed på Designmuseum Danmark torsdag den 13. juni 2024.

Bestyrelsesmedlem i WH Fonden, scenograf Steffen Aarfing, fortæller om årets prismodtagere:
”Nicolai de Gier og Anker Bak er to meget forskellige møbelskabere. De har dog det til fælles, at de på hver deres måde har fremtiden for øje. Med Finn Juhl Prisen har vi gennem årene hyldet både møbelkunstnere for deres talent og livsværk, og i år har vi at gøre med to designere, der med fantastisk sans for detaljerne peger ind i morgendagens danske design.”

Nicolai de Gier er uddannet møbelsnedker og har taget afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han i 2022 blev udnævnt møbelprofessor. Han er desuden en af kræfterne bag det danske møbelbrand Takt.

”Gennem sit arbejde med de studerende på Det Kongelige Akademi har Nicolai de Gier været med til at sætte et afgørende præg på branchens selvforståelse i en periode, hvor den har været præget af forandring. Fra flatpack-æraen mod et anderledes cirkulært tankesæt har han ført de studerende igennem selve dét at designe, mens han samtidigt har skabt en stærk ballast i egen produktion af stole. Han videregiver generøst sine erfaringer til en ny generation af danske møbelkunstnere,” fortæller Steffen Aarfing.

Anker Bak begyndte sin karriere som møbelsnedker på et bådebyggeri, hvorefter han senere blev uddannet møbeldesigner. En stok, en rollator og en kiste i træ er blandt de designs, der har givet ham stor anerkendelse for sin evne til at skabe møbler, der både er praktisk og æstetisk vedkommende.

”Anker Baks niche er de nødvendige møbler. Spørgsmålet er enkelt: Hvordan bevarer vi værdigheden og vores krav på identitet, når alder og funktionelle forhindringer trænger sig på? Når behovet for en rollator opstår, eller når de daglige indkøb kræver assistance? Anker Bak kommer med svar, der burde gribe dybt ind i vores forståelse af omsorg og velfærd. Hans formsikre omgang med snedkerhåndværket skaber et helt udsøgt univers af sanselige og taktile muligheder, der kan erstatte de tarvelige hjælpemidler, vi forsvarsløst ellers bliver tilbudt. Anker Baks indsats viser vejen for nye og visionære producenter,” afslutter Steffen Aarfing.

fjp-samlet2024-18